Mieltäni on jo pitkään kiehtonut ajatus tehdä Gumbo nimistä ruokaa. Se on kotoisin Louisianasta tai niin kerrotaan. Kun googlella etsin siihen reseptiä meinasi pää mennä pyörälle koska versioita taitaa olla niin monta kuin on tekijää. Tässä kuitenkin minun oma versioni. Erikoisen versiostani tekee se, että tämä on puhtaasti kasvisversio. Voi olla, että tätä ei edes kutsuta Gumboksi enää, mutta minusta voi aivan hyvin. Korvasin kanan soijasuikaleilla ja makkaran kasvis-chorizolla, ja kyllä, kasvis-chorizoja on olemassa ja niitä pitäisi löytyä aivan normaalista ruokakaupasta.
Tässä on resepti :)
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 dl kuivattuja soijasuikaleita
1 kasvis-chorizo halkaistuna ja
viipaloituna
½ dl vehnäjauhoja
2 pilkottua sipulia
1 pilkottua vihreä paprika
1 pienitty valkosipulin kynsi
½ l kasvislientä fondihyytelönapista
cajun-maustetta
2 dl pilkottua purjoa
Keitä ohjeiden mukaan soijasuikaleet.
Sekoita koko ajan koska kuohahtaa helposti yli. Kaada vesi pois ja
siirrä syrjään.
Esivalmistele kaikki kasvikset ja
makkara. Laita jauho valmiiksi.
Tee kasviliemi valmiiksi
Kuumenna ½ dl öljyä pannulla ja
paista soijasuikaleita hetken aikaa keskilämmöllä ja mausta
cajunilla. Lisää makkarat ja paista niin, että makkarat
kuumenevat. Siirrä suikaleet ja makkarat omalle kulholle pois
pannulta.
Huuhtaise pannu puhtaaksi. Tärkeää
ettei seuraava vaihe pala.
Lisää pannulle loppu ½ dl öljyä.
Anna kuumeta hetki ja lisää jauhot joukkoon. Sekoita jatkuvasti
kunnes seos on tasaista ja on saanut kevyen ruskean värin. Älä
päästä palamaan tai joudut tekemään uudestaan.
Kun seos on saanut väriä nosta pois
levyltä hetkeksi ja sekoita joukkoon sipuli ja paprika. Sekoittele
hyvin ja lisää valkosipuli. Paistele hetken aikaa kunnes paprika
tuntuu kuumalta ja pinnalta hieman pehmeältä.
Siirrä pannu takaisin levylle ja kaada
varovasti kasvisliemi joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää cajunia
pari kolme ropsausta purkin reistä, n. 1-2 tl.
Pienennä lämpö ihan pienelle, itse
laitoin ykköselle, ja laita kansi päälle ja anna hiljalleen
kuplimalla kypsyä n. 1 h. 10 minuuttia. Pyöräytä välillä seosta
ettei jumahda alussa pohjaan.
Lisää purjo joukkoon kun aikaa on
jäljellä 10 minuuttia.
Nauti. Itse hyvin ylös alas ja koin euforiaa kun maistoin tätä. Tämä on todella herkullista tai ainakin minun ja Jiin mielestä.
terkkuja lähettelee
Taavi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro mitä mietit?