maanantai 30. heinäkuuta 2012

Taavi keittiössä: Tomaattikeiton arvoitusTervehdys kaikille :)

Kuten otsikko kertoo, aiheena olisi tänään mysteeri nimeltään tomaattikeitto. Mysteeriin siitä tekee se, että ystäväni (ja Sulon) oli kesäkuussa saanut syödäkseen aivan kauheata tomaattikeittoa ja vielä ravintolassa. Hän kysyi, että haluaisinko ratkaista hänen kanssaan hyvän tomaattikeiton salan. En voinut vastustaa kiusausta ja hyväksyin mysteerihaasteen.

Tiedän, että joihinkin tomaattikeittoversioihin käytetään kermaa taikka esimerkiksi sulatejuustoa pehmentämään makua. Niitä tässä ruoassa ei kuitenkaan käytetä koska peitottavassa keitossakaan ei ollut. Tarkoitus olisi kuitenkin saada keittoon syvä ja pehmeä maku. Se oli haaste.

Entäs sitten raaka-aineet? Ne eivät ole kovin pahat, tarvitaan vain tuoreita tomaatteja, tuoretta sipulia varsineen, valkosipulin kynsi ja kasvislientä. Liemenä olisi voinut käyttää myös lihalientä, mutta kasvissyöjänä en käyttänyt moista. Suosittelen hyytelönapista tehtyä lientä. On aivan hyvä vaihtoehto.
Maustamiseen käytin, yrttikimppua johon sidoin: persiljaa, kirveliä, timjamia, laakerinlehden ja sipulin vihreät varret.

Aloitimme leikkaamalla sipuleista varret irti. Alaosa silputtiin ohuiksi paloiksi, silppusimme myös valkosipulin. Noita sipuleita kuulloteltiin keskilämmöllä öljyssä n. 10-minuuttia Niiden ei pidä antaa ruskistua, ainakaan pahasti. Sipuli pitää pitkästä, rauhallisesta kypsyttelystä.
Teimme tässä vaiheessa myös kasvisliemen hiljalleen kiehumaan. Nimen omaan kiehumaan koska se kaadetaan joukkoon kiehuvana.

Tuon jälkeen sekoiteltiin joukkooon pari kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja. Tuohon sipuli-jauhoseokseen sekoitimme osan kasvisliemestä. Sellainen loraus taitaa kuvata parhaiten määrää. Tämän jälkeen lisättiin joukkoon kaltatut ja lohkotut tomaatit siemenineen. Lastalla kannattaa survoa ja pilkkoa tomaatteja. Nyt kullanarvoinen vinkki! Tee kalttaus ja lohkominen kaikessa rauhassa ennen kuin aloitat sipulien kypsentämisen. Me teimme kalttauksen samaan aikaa ja se se vasta oli show ;)
Lisäsimme tämän jälkeen loppu kasvisliemen ja yrttikimppun. Varmista, että kimpussa on tarpeeksi pitkä naru josta se on helppo lopuksi nostaa pois keitosta.
Nyt kaikki oli oli kattilassa. Keitto saa kansi hieman raollaan kaikessa rauhassa kevyellä tulella kypsyä sellaisen puolisen tuntia. Käytimme 1-6 asteikkoisella hellalla 2-kohtaa.

Tässä vaiheessa oli tiskivuori aikamoinen joten nyt oli aika tiskata odotellessa.
Kun puolituntia oli mennyt, otettiin yrttikimppu pois keitosta. halusimme keitosta vielä hieman tasaisemman, joten survoimme keittoa  hieman käsisurvimella. Nimen omaan käsisurvimella koska emme halunneet rikkoa siemenia ja muutenkin keitto näytti kivalta ilman koneellista möyhintää.

Mikä oli sitten lopputulos? Aivan ihan herkullista kevyen, mutta täyteläisen makuista tomaattikeittoa. Eli Minä ja ystäväni 1, ravintola 0 :)

Tässä alla vielä summittainen raaka-ainelista kahdelle hengelle:

4-5 keskikokoista tomaattia
2 nuorta kesäsipulia varsineen
1 kynsi valkosipulia
1/2 l kasvislientä
n. 1 / 4 dl Rypsi- tai oliiviöljyä

Yrttikimppu:
3 oksaa persiljaa
2 oksaa timjamia
4 oksaa kirveliä
1 laakerinlehti
2 sipulin vihreää vartta

Jos hirvittää yrttien määrä niin voit käyttää esim. persiljaa ja basilikaa taikka persiljaa timjamia. Laakerinlehti on tärkeä pitää joukoissa. Ai niin kaikki yrtit laakerinlehteä lukuunottamatta olivat oman parvekkeen yrttimaasta. Suosittelen lämpimästi kaikille oman yrttimaan perustamista :)

Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mitä mietit?