sunnuntai 12. elokuuta 2012

Taavi keittää kasvis-gumboa

Hei kaikille jälleen :)

Mieltäni on jo pitkään kiehtonut ajatus tehdä Gumbo nimistä ruokaa. Se on kotoisin Louisianasta tai niin kerrotaan. Kun googlella etsin siihen reseptiä meinasi pää mennä pyörälle koska versioita taitaa olla niin monta kuin on tekijää. Tässä kuitenkin minun oma versioni. Erikoisen versiostani tekee se, että tämä on puhtaasti kasvisversio. Voi olla, että tätä ei edes kutsuta Gumboksi enää, mutta minusta voi aivan hyvin. Korvasin kanan soijasuikaleilla ja makkaran kasvis-chorizolla, ja kyllä, kasvis-chorizoja on olemassa ja niitä pitäisi löytyä aivan normaalista ruokakaupasta.Tässä on resepti :)


1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 dl kuivattuja soijasuikaleita
1 kasvis-chorizo halkaistuna ja viipaloituna
½ dl vehnäjauhoja
2 pilkottua sipulia
1 pilkottua vihreä paprika
1 pienitty valkosipulin kynsi
½ l kasvislientä fondihyytelönapista
cajun-maustetta
2 dl pilkottua purjoa

Keitä ohjeiden mukaan soijasuikaleet. Sekoita koko ajan koska kuohahtaa helposti yli. Kaada vesi pois ja siirrä syrjään.

Esivalmistele kaikki kasvikset ja makkara. Laita jauho valmiiksi.

Tee kasviliemi valmiiksi

Kuumenna ½ dl öljyä pannulla ja paista soijasuikaleita hetken aikaa keskilämmöllä ja mausta cajunilla. Lisää makkarat ja paista niin, että makkarat kuumenevat. Siirrä suikaleet ja makkarat omalle kulholle pois pannulta.

Huuhtaise pannu puhtaaksi. Tärkeää ettei seuraava vaihe pala.

Lisää pannulle loppu ½ dl öljyä. Anna kuumeta hetki ja lisää jauhot joukkoon. Sekoita jatkuvasti kunnes seos on tasaista ja on saanut kevyen ruskean värin. Älä päästä palamaan tai joudut tekemään uudestaan.
Kun seos on saanut väriä nosta pois levyltä hetkeksi ja sekoita joukkoon sipuli ja paprika. Sekoittele hyvin ja lisää valkosipuli. Paistele hetken aikaa kunnes paprika tuntuu kuumalta ja pinnalta hieman pehmeältä.

Siirrä pannu takaisin levylle ja kaada varovasti kasvisliemi joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää cajunia pari kolme ropsausta purkin reistä, n. 1-2 tl.

Pienennä lämpö ihan pienelle, itse laitoin ykköselle, ja laita kansi päälle ja anna hiljalleen kuplimalla kypsyä n. 1 h. 10 minuuttia. Pyöräytä välillä seosta ettei jumahda alussa pohjaan.

Lisää purjo joukkoon kun aikaa on jäljellä 10 minuuttia.

Nauti. Itse hyvin ylös alas ja koin euforiaa kun maistoin tätä. Tämä on todella herkullista tai ainakin minun ja Jiin mielestä.

terkkuja lähettelee
Taavi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mitä mietit?